Repensem l’educació plegats

Tot just fa dos mesos, a finals del mes d’agost passat, un grup de pares i mares, educadors i estudiants vam impulsar la projecció a Manresa del documental “La educación prohibida”, amb l’objectiu de promoure la reflexió i el debat sobre l’educació avui. La proposta va copsar l’interès d’un munt de persones, i fins i tot va superar de molt les nostres expectatives com a organitzadors.

I és que d’educació en parlem tots, perquè l’educació és present a tot arreu: a casa, al carrer, al casal, a l’escola, a l’institut, a la universitat, als esplais… però no és gaire habitual poder escoltar opinions diversificades, aturar-nos i conèixer noves experiències que ens ampliïn la mirada i ens presentin maneres noves i interessants d’adreçar-nos als infants i als joves.

Probablement aquesta és la causa de la bona acollida que ha tingut “La educación prohibida”. Perquè planteja un model educatiu que va més enllà de l’escola. Però, sobretot, perquè qüestiona el concepte d’infant que tenim, i qüestiona com el veiem: creiem que és capaç de construir el seu aprenentatge? I aquesta visió, què implica?  Som capaços i estem preparats per assumir que nosaltres acompanyem, però que en tot moment ha de ser ell el protagonista del seu aprenentatge…? Una infinitat de preguntes, doncs, que t’aboquen a la reflexió i al diàleg.

I aquest és el següent aspecte: ens calen espais de reflexió on conduir el debat de com estem educant a casa nostra. A la nostra pròpia comarca, trobar-nos per parlar sobre l’educació ens hauria de permetre créixer i aprendre. Compartir experiències. Parlar, escoltar i acompanyar, com hem de fer amb els infants i els joves. Només així podem créixer. Perquè no hi ha una única manera, sinó molts camins diferents a seguir per educar.

Al capdavall, la bona acollida de “La educación prohibida” ens ha animat a constituir-nos com a plataforma per continuar treballant en aquesta mateixa línia. Amb el nom de “Col·lectiu Una altra educació és possible“, ens proposem seguir estimulant la reflexió, el debat i l’acció al voltant de l’educació al Bages. La nostra voluntat és la de sumar esforços amb altres persones, grups i entitats que ja treballen en aquesta mateixa línia des de fa més temps que nosaltres. I plegats, repensar, estudiar, remoure’ns… a partir  dels diferents models educatius que es fonamenten en el respecte, l’amor i la confiança cap a la infància i la joventut.

Esperem i ens agradaria molt que tot plegat fos alguna cosa francament enriquidora. Agrupar pares, mares i educadors, i reconèixer-nos com a protagonistes actius i  capaços de canviar estructures amb la finalitat de millorar-les. Aplegar-nos per parlar d’educació i del que és més important: de l’escola que desitgem, del concepte d’infant que tenim i, com a partir d’aquí, li creem els contextos adequats per tal que per ell mateix pugui escollir el seu propi aprenentatge. Estem convençuts que valdrà molt la pena!.

De: Marta Martínez, mestra i membre del col·lectiu “Una altra educació és possible”

Aquesta entrada ha esta publicada en Els nostres artícles, Marta Martínez. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s